Danska Wienerbageriets historia

Hundra år gammalt!

Namnet Danska Wienerbageriet (”Danskan”) är runt hundra år gammalt och kom sig av att den första ägaren, eller ägarinnan rättare sagt, Fru Nilsson var gift med en dansk bagare och hans yrkeskonst gav namnet. Danskans första butik låg på Bremerlyckan och så gick flytten till Sveaplan men alltsedan 1938 verkar det som om man hittat ”sin plats” i lokalerna på Norra vägen 35.

I mitten av 1900-talet togs Danskan över av Roland Falk och Harald Svensson. Den senare lämnade vidare till Kurt Carlén i början av 70-talet som fortsatte tillsammans med Roland Falk. Då var det fortfarande mycket handarbete kvar med bakandet. Limpor vägdes och rullades för hand och därför krävdes en hel del anställda i produktionen.

Den nya generationen

Men detta radarpar valde ett lite lugnare liv 1980 då Börje Fransson, som arbetat på bageriet sedan 1956 (och stannade till pension 1998) och min far, Sixten Larsson, som funnits där till och från sedan 1958, tog över. Nu startade ett omfattande moderniseringsarbete med investeringar i nya maskiner – en nödvändig utveckling i och med att storbagerierna växt fram med sina kampanjer av lågprislimpor etc.

1998 var det än en gång dags för den äldre generationen att varva ner och då tog Jörgen Pettersson och jag själv, Conny Larsson, över företaget. Båda hade vi arbetat på Danskan ca 10 år och vi var mycket tacksamma över att maskinparken var så gott som ny när vi tog tag i ansvaret. Det hjälpte oss mycket i starten. Men en ständig utveckling i lagom takt är ett måste om ett företag ska må bra och vi har därför investerat i en ombyggnad av butiken – något som visat sig mycket lyckat! (Hoppas alla ni som varit hos oss håller med om detta!)

Nu i modern tid kan du sitta ner på en barstol och ta en kopp kaffe innan du fortsätter dagen. Om tiden är knapp tar du med dig kaffekoppen och varför inte en av våra färdigbredda lunchsmörgåsar?

Välkomna.

Måndag - Fredag: 07:30-17:30
Lördag: 08:00-14:00
Stängt röda dagar

Måndag - Fredag:   07:00-18:00
Lördag - Söndag:  08:00-16:00

Emaila oss

info@danskan.se

Ring oss

Beställning: 0480-411366